Євлахов на сесії міськради: про об’єднання, лікарню, гроші з бюджету і допомогу фабрики

nardep 26.08.16 1 У п’ятницю, 26 серпня на сесії Корюківської міської ради був присутнім народний депутат України Анатолій Євлахов. 

Народний депутат наглядною презентацією ознайомив місцевих депутатів із тим, як «справедливо» відбувається розподіл коштів у поточній бюджетній системі, та наголосив, що вирішить цю проблему тільки фінансова децентралізація.

Зокрема, депутат розповів, що за минулі 5 років тільки ПАТ «Слов’янські шпалери – КФТП» перерахувало до бюджету понад 1,2 мільярда гривень податків і зборів, а натомість з державного бюджету Корюківка на розвиток отримала менше 2 мільйонів гривень, при тому що область отримала суму близько 200 мільйонів гривень. Анатолій Євлахов розповів, що останні роки було звичкою  чиновників, які розподіляли кошти, направляти по допомогу на фабрику та інші місцеві підприємства. «Благодійність – це добре, але у нас стало нормою, що підприємства, працюючи і перераховуючи в державний бюджет податки, ще й додатково виконують функцію держави, тобто фінансують медицину, культуру, спорт…», – розповів Анатолій Євлахов.

Цього року Корюківщина отримала понад 13,5 мільйона гривень і ще є попередня домовленість з урядом щодо додаткового фінансування.

nardep 26.08.16 2«Валова частина фінансування – це лікарня. Також поточного року освіта повністю відмовиться від газу і перейде на місцеве паливо. Крім того, планується будівництво двох спортивних об’єктів, закупівля обладнання для шкіл, меблів для початківців тощо», – розповів депутат.

На жаль, держава в плані закупівель неповоротка, тому за місяць майже не освоєно коштів, але є сподівання що у вересні більшість товарів буде закуплено, а робіт розпочато.

Також у планах є освітлення декількох сіл району, особливо тих, через які проходять траси, та вирішення питання з житлом для лікарів.

Відповідаючи на запитання щодо майбутнього центру району, народний депутат зазначив, що дане питання наразі лише на рівні намірів. Є пропозиції, що районний центр півночі області розміститься у Корюківці, Новгород-Сіверському, Мені або навіть Чернігові. Проте немає жодного нормативного акту, а натомість у людей формується помилкове уявлення про майбутній районний центр. Об’єднана громада матиме всі ті повноваження і доходи, які сьогодні має район. Єдине, що не матиме громада – це вторинного рівня медицини (стаціонар), саме тому наразі робиться акцент саме на створення госпітального округу в Корюківці. До речі, в розробників реформи є пропозиція, що центр госпітального округу визначається також центром об’єднаних громад.

Депутат розповів також і про свою законотворчу роботу, зокрема з приводу передачі фінансів на місця. Також доповів, що не всі політичні сили і депутати підтримують самостійність громад, тому буквально з боями відбивали частину акцизного податку, який деякі політики пропонували передати з міст і сіл до обласного бюджету.

Насамкінець Анатолій Євлахов наголосив, що для того, аби люди не були заручниками відносин «районна влада – міська/сільська влада», «влада на місцях – влада в області і в Києві», потрібно брати на себе відповідальність, забирати ресурси і повноваження й об’єднуватись у громаду, яка юридично прирівнюється до міст обласного значення.

nardep 26.08.16 3Відповідаючи на запитання депутатів щодо акредитації лікарні, Анатолій Євлахов зазначив, що він особисто провів розмову з головою ОДА, і Корюківська ЦРЛ матиме необхідний рівень акредитації. Дане питання – відання не голови ОДА і депутата, проте в процесі скорочення лікарень в області багато кому не подобається те, що наша лікарня постійно модернізується і покращується, тому доводиться втручатися на найвищому рівні. Також прозвучало запитання щодо необхідності відновлення басейну в місті Корюківка. Анатолій Євлахов сказав, що підтримує дану ідею, але для того, щоб утримувати басейн у належному стані, без бактерій і грибків потрібно понад 500 тисяч гривень на рік. Якщо громада вирішить, що готова утримувати такий об’єкт, депутат готовий сприяти в фінансуванні його реконструкції.

Помічник народного депутата України Ратан Ахмедов

ukУкраїнська