«Це знекровлення місцевих бюджетів і згортання децентралізації!» – Ратан Ахмедов про законопроект №2598

14.01.2020

27 грудня Президент подав до Верховної Ради вже оновлений текст проекту Закону «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» №2598 на заміну розкритикованого тексту цього документу від 13 грудня. Однак і нова редакція не виправила ключових зауважень. При підготовці документу законотворці не запитали думку експертів асоціацій, науковців, представників місцевого самоврядування, які переконують, що пропоновані зміни до Конституції не відповідають Європейській хартії місцевого самоврядування.

«Запропоновані зміни до Конституції по суті створюють авторитарну державу. Префект отримає надзвичайні повноваження тиску на місцеве самоврядування і при цьому він не нестиме за це відповідальність. По суті центральна влада зможе всі «незручні» місцеві ради змінювати на своїх призначенців.

Також скасовується обов’язок держави в повному обсязі фінансувати делеговані місцевому самоврядуванню повноваження. Вони і сьогодні недофінансовуються в повній мірі, а пропонується цю норму взагалі прибрати. На виході ми матимемо знекровлені місцеві бюджети і згортання децентралізації.

Незрозуміло чим має займатися окружна рада, якщо всі функції передані на громади. Є ймовірність що новоутворені громади перетворяться на «великі сільради» зразка 2014 року і у них не буде ні ресурсу, ні повноважень», – наголошує Ратан Ахмедов, голова Корюківської ОТГ

Тому, Асоціація міст України звернулася до Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова, голів депутатських фракцій та груп, парламентських Комітетів з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, з питань правової політики, з питань антикорупційної політики, з питань інтеграції України з Європейським Союзом, з питань бюджету з листом, у якому заявила, що не підтримує  проєкт Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» №2598 від 27 грудня 2019 року.

«У центральної влади завжди була і буде спокуса сконцентрувати в своїх руках якомога більше ресурсів і повноважень. Але це вже було в радянському союзі, з пережитками радянщини має покінчити реформа децентралізації. Місцеве самоврядування – основа сильної країни. Місцеве самоврядування є партнером, а не ворогом центральної влади. Зрештою, місцеве самоврядування також обирається народом на демократичних виборах і цей вибір людей потрібно поважати, подобається він комусь чи ні, але це демократія», – Ратан Ахмедов, голова Корюківської ОТГ

 Відтак, Асоціація міст України закликає сприяти відхиленню законопроєкту №2598. Це дозволить провести належне обговорення таких змін для знаходження порозуміння та вироблення компромісу. Асоціація міст України висловила готовність докласти максимальних зусиль до цієї роботи.

ukУкраїнська