Жителі Корюківської громади звертаються до керівництва держави та відповідних установ щодо тарифів на комунальні послуги

27.01.2021

23 січня в Корюківці відбулося віче, на якому жителі міста і громади висловили своє бачення, прохання та вимоги щодо справедливого регулювання комунальних платежів. Результатом зборів стало колективне звернення, яке буде направлене відповідним адресатам (текст звернення додається):

КОЛЕКТИВНЕ ЗВЕРНЕННЯ

Звернення жителів Корюківської міської територіальної громади до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Антимонопольного комітету України схвалене волелюдним віче 23 січня 2021 року у місті Корюківка.

Ми, жителі Корюківської міської територіальної громади вкрай стурбовані ситуацією щодо чергового необґрунтованого підвищення цін на енергоносії для населення. В умовах пандемії коронавірусної інфекції та тривалих карантинних обмежень, прийняття обтяжуючих законів для малого та середнього бізнесу, зростання рівня безробіття, падіння економічних показників в усіх сферах життєдіяльності, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕКП), піднявши тарифи на житлово-комунальні послуги, змусила мільйони українців опинитися на межі виживання.

Звертаємо увагу, що державна політика у сфері житлово-комунальних послуг має базуватися на принципі регулювання тарифів з урахуванням досягнутого рівня соціально-економічного розвитку та природних особливостей  регіону. На сьогодні держава володіє потенціалом щодо повного забезпечення себе газом власного видобутку. Разом із тим, третій місяць поспіль в Україні зростають ціни на газ та електроенергію, а відповідно на похідні комунальні послуги – водопостачання (значна частка електроенергії у структурі собівартості) та теплопостачання (значна частка газу у структурі собівартості).

Слід зазначити, що вартість газу, який влітку закачано до підземних газосховищ і зараз використовується для потреб споживачів становила близько 3 гривень за метр кубічний. З врахуванням вартості зберігання та рентабельності постачальника максимальна відпускна ціна газу не може перевищувати 5 грн за метр кубічний.

Крім того зростають тарифи на розподіл природного газу, зокрема вартість розподілу газу оператора ГРМ АТ «Чернігівгаз» з 1 січня зросла на 71%.

У людей виникає логічне запитання, що змінилося у січні 2021 року порівняно з груднем 2020 року, що тариф на розподіл газу зріс на 71%?.

При цьому майже не зросли пенсії, а мінімальна заробітна плата зросла всього на 20%. Варто зауважити що газорозподільчі мережі будувалися за рахунок жителів, підприємств та організацій, а тому вважаємо, що нарахування за доставку газу є неправомірним.

Також з 1 січня 2021 року припинив діяти знижений тариф на електроенергію, зокрема пільговий тариф на обсяги споживання до 100 кВт·год. Постановою Кабінету Міністрів України від 28.12. 2020 № 1325 встановлено для всіх побутових споживачів фіксовану ціну на електричну енергію з 1 січня до 31 березня 2021 року – 1.68 грн (з ПДВ)  за 1 кВт·год.

Ситуація, що склалася в енергетичній сфері держави, спровокувала соціальний та інформаційний вибух. У період боротьби з пандемією коронавірусу влада держави в першу чергу повинна дбати про своїх громадян, підтримувати бізнес, відновити економічну стабільність, віру і надію співвітчизників.

На підставі вищевикладеного, враховуючи широкий суспільний резонанс, що може призвести до зростання соціальної напруги, Корюківська громада висловлює категоричний протест проти зростання у 2021 році ціни на природний газ, електроенергію,  підвищення тарифів за розподіл (доставку) природного газу для газорозподільних компаній, а також зростання похідних тарифів – на теплопостачання та водопостачання. Просимо Кабінет Міністрів України, Верховну Раду України, НКРЕКП накласти мораторій на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги для населення, а саме:

  1. Зупинити підвищення тарифів на постачання та розподіл електричної енергії, постачання та розподіл природного газу з 1 січня 2021 року та зобов’язати енергорозподільчі компанії здійснити перерахунок за надання послуг у грудні 2020 року і січні 2021 року;
  2. Скасувати рішення НКРЕКП про збільшення тарифів на послуги транспортування природного газу. Скасувати нарахування плати за транспортування газу для абонентів які його не споживають, або споживають у розмірах нижчих за заявлену потужність;
  3. Привести тарифи на житлово-комунальні послуги до рівня спроможності їх оплати нашими громадянами.

Вимагаємо:

  1. Зобов’язати державну компанію НАК «НАФТОГАЗ УКРАЇНИ» реалізовувати газ українського видобутку виключно для потреб населення та підприємств, які надають послуги теплопостачання для населення за собівартістю;
  2. Зобов’язати НАЕК «ЕНЕРГОАТОМ» реалізовувати за собівартістю електроенергію вироблену на державних АЕС для потреб населення, а також для потреб підприємств, що надають комунальні послуги для населення без корупційних посередників;
  3. Вжити невідкладних заходів щодо припинення зловживання монопольним становищем операторів ГРМ та обленерго.

(ПІДПИСИ ЖИТЕЛІВ ГРОМАДИ)

ukУкраїнська