78 років пам’яті: у Корюківці згадували трагедію весни 1943 року

02.03.2021

Майже вісімдесят років тому, за три дні – 1, 2 та 9 березня, Корюківка була повністю знищена карателями. Небачена жорстокість організаторів та виконавців каральної акції загубила тоді майже 7000 життів. Мирні жителі – від немовлят до людей похилого віку були розстріляні та спалені заживо. Про цю трагедію пам’ятають жителі Корюківки, адже вона – невід’ємна частина історії міста. Про неї дізнається світова спільнота.

Щороку пам’ять загиблих земляків вшановують на місці наймасовішого розстрілу та на місці перепоховання останків жертв трагедії. Сьогодні спільно з громадою міста участь у меморіальних заходах взяли представники Німецького посольства, Українського інституту національної пам’яті, керівники області, району та міста.
Заклики пам’ятати про цю трагедію звучали у зверненнях голови Чернігівської облдержадміністрації Анни Коваленко, голови обласної ради Олени Дмитренко, представника Українського інституту національної пам’яті Сергія Бутка, міського голови Ратана Ахмедова та свідка трагедії Сергія Жарого.
Надзвичайний і Повноважний Посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Анка Фельдгузен також зазначила, що інформація про цю трагедію має бути широко відома. У зв’язку з цим плануються спільні дослідницькі проекти з вивчення трагедії.
На знак поваги і вічної пам’яті безневинно убієнних жертв Корюківської трагедії та всіх жителів населених пунктів України, знищених нацистськими окупантами в роки Другої світової війни, учасники заходів поклали квіти і лампадки до пам’ятних місць спільно помолившись за упокій душ загиблих корюківців.

ukУкраїнська