Жителі Корюківки вшанували пам’ять жертв голодоморів

25.11.2019

Історія нашого народу має чимало трагічних сторінок. Голодомор – одна з таких трагедій людства, яка назавжди закарбована в національній пам’яті українців. Наслідки безжалісного геноциду народу – загублені життя мільйонів людей.

Не обійшло лихо голодомору і Корюківщину. Місцевий історичний музей повідомляє, що лише за офіційними даними від голоду на Корюківщині загинуло 205 осіб. Найбільше постраждали села: Перелюб – 80 загиблих, Забарівка – 25, Прибинь – 21, Шишківка – 19, Олександрівка – 23, Охрамієвичі – 10.

Три села – Козилівку, Олександрівку і Охрамієвичі було занесено до так званої чорної дошки. Це означало, що колгоспи не змогли заготовити потрібні харчі для держави і громаді було оголошено продовольчу блокаду – припинено завезення будь-яких продуктів харчування. Замість того, щоб допомогти – прирікали на загибель. Саме через це в Олександрівці та Охрамієвичах задокументовано два випадки канібалізму. В обох – жертвами були діти. В червні 1933 року увесь Корюківський район вже числився у списках «чорної дошки».

Події 86-річної давнини згадували жителі Корюківки на меморіальному заході 23 листопада – в день, коли вся Україна вшановувала пам’ять жертв голодоморів.

Під час загальнонаціональної хвилини мовчання корюківці схилили голови в глибокій скорботі за співвітчизниками, спільно помолилися за упокій їхніх душ та запалили свічки на знак світлої пам’яті.

Довідково: цього року Український інститут національної пам’яті розробив проєкт «Пам’ять, що рятує: голоси правди». Це спроба почути голоси свідків, власне, лише окремі голоси із мільйонів, що розкривають різні аспекти Голодомору, а разом створюють загальну картину цього злочину комуністичного режиму.

Загальний відділ виконавчого апарату
Корюківської міської ради

ukУкраїнська