Корюківська громада бере участь у проекті «Соціальна адаптація під час кризи»

16.06.2022

Нові люди – підсилення потенціалу та розвитку приймаючих громад.

З початку повномасштабної війни в Україні багато громад України гостинно приймають людей, що вимушені покинути свої домівки у регіонах, охоплених обстрілами та боями. За статистикою найбільше внутрішньо переміщених осіб зареєстровано сьогодні у Західній та Центральній Україні. І, оскільки обласні центри наразі перенаселені, сільські та селищні громади активно розселяють у себе людей, намагаються забезпечити гуманітарною та іншою допомогою, залучають переселенців до активного життя, щоб створити їм хоч найменше відчуття дому, який вони покинули.

Згідно даних міжнародної організації з міграції, найбільше внутрішньо переміщених осіб в Центральній (близько 1,4 млн осіб ) та Західній (близько 3 млн. осіб) частині України. Що важливо відзначити – лише 25% місцем свого теперішнього перебування відзначають великі міста. Майже 70% внутрішньо переміщених осіб наразі обрали місцем тимчасового проживання саме невеликі територіальні громади, – невеликі міста, села та селища. Інтеграція внутрішньо переміщених осіб – це неабиякий виклик, але й міцна можливість створити в Україні спроможні та самодостатні громади. У мирні часи саме в невеличких громадах завжди спостерігався дефіцит людського капіталу, та активної молоді, яка частіше від’їжджала у великі міста за кращими перспективами.

Сьогодні до маленьких громад перемістилися і медичні працівники, і IT-спеціалісти, і фінансисти та фахівці з бюджетування, працівники освіти і технічних галузей, та й багато інших представників різноманітних сфер діяльності.

Тож, гості громади сьогодні, серед яких і освідченні професіонали своєї справи, і просто активні громадяни та громадянки, – це можливість для громад посилити свій людський потенціал, отримати новий поштовх для подальшого активного розвитку. Але для цього, безперечно, потрібно створити для гостей відповідні комфортні умови інтеграції у життя громади: познайомити з культурою, залучати до різнорідних активностей та обговорень, разом шукати шляхи вирішення найгостріших питань і для громади, і для переселенців.

Після адаптації до життя на новому місці, внутрішньо переміщені особи, які є представниками різних професій, а також являють собою різні покоління, різний світогляд і культуру, можуть стати тим самим «push»-важелем розквіту. Саме через знайомство і подальшу дружбу формується потужна платформа розвитку громадянського суспільства. Взаємна підтримка, єдність, ставлення з любов‘ю і добротою до людини безцінне, особливо сьогодні. Українці – відкриті люди, нам притаманно допомагати один одному в тяжку хвилину, піклуватися про близьких і дружити. Зараз нелегкі часи для кожного і кожної, війна увійшла у кожен дім. Тому і приймаючі громади, і їх гості, – внутрішньо переміщені осіби, можуть у ці часи принести один одному користь і стати добрими друзями.

Саме через такі висновки та задля вирішення спільних проблем мешканців громади та внутрішньо переміщених осіб виникла ідея проєкту «Соціальна адаптація під час кризи», що вже реалізується у 9 громадах 9 областей нашої країни спілкою «Громадські ініціативи України». Однією учасниць проекту є й Корюківська громада в особі ГО “Альтернатива” та МЦ “КУБ”.

ukУкраїнська