Про військовий облік жінок

09.09.2022

6 вересня 2022 року Міністр оборони України підписав наказ, відповідно до якого взяття жінок на військовий облік відтерміновується до 1 жовтня 2023 року.

Прийнятий наказ не змінює норм чинного законодавства про обов’язкове взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік, проте, надає можливість профільному комітету Верховної Ради України та  парламенту  доопрацювати  проект Закону «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

Новий законопроект, рекомендований для ухвалення  Верховною Радою України,  має запровадити «добровільність військового обліку жінок»,  обов’язковість постановки на військовий облік, з  1 жовтня 2023 року,  залишиться лише для тих жінок, які мають професію медика, котра споріднена з професією військового медика. Наразі ж постановка жінок-медиків на облік – добровільна.

ЗСУ потребують лише деяких спеціальностей , тому, на сьогодні,  в державі немає гострої потреби збільшувати кількість жінок на військовому обліку, проте, Міністерство оборони створює такий резерв на майбутнє.

В наказі Міністерства оборони, чинність якого відтерміновано ще на рік,  міститься перелік військово-облікових спеціальностей або споріднених професій,  після одержання яких,  жінки будуть братися  на військовий облік військовозобов’язаних виключно у добровільному порядку.

Важливо зазначити, що, наразі, жодних заборон на виїзд жінкам за кордон з 1 жовтня 2022 року немає.

Нагадуємо, що правову допомогу можна отримати звернувшись до Корюківського бюро правової допомоги  з 8-00 год. до 17-00 год. з понеділка по п’ятницю за адресою: м. Корюківка, вул. Шевченка, 60,  тел.: (0257) 2-11-32.

Також, за правовою допомогою звертайтесь до Менського місцевого центру з надання БВПД з 08-00 год.  до 17-00 год. за адресою: м. Мена, вул. Титаренка С., буд.6А, тел.:(0244) 3-30-01.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.

За інформацією Бюро правової допомоги

ukУкраїнська