Ботулізм: що це за хвороба та як від неї уберегтися?

 Чернігівська область знаходиться на 2 місці по кількості випадків захворюваності на ботулізм серед населення України ( Житомирська область -11 випадків, Чернігівська область-8 випадків).  

Ботулізм – це смертельно небезпечне харчове отруєння, яке виникає після вживання продуктів, що містять ботулінічний токсин.  

Ботулотоксин зберігається стільки ж, скільки і сам продукт. При цьому відрізнити продукт із вмістом токсину від звичайного доброякісного зазвичай неможливо. Іноді токсиноутворення в консервній банці може проявитися «бомбажем» (здуттям), завдяки газоутворенню при життєдіяльності мікроорганізмів. Але в більшості випадків розпізнати ботулотоксин у продукті ніяк не можна – ні за смаком, ні за запахом, ні за зовнішнім виглядом.

Цей токсин є одним із найсильніших серед усіх відомих біологічних отрут: він у 10 млн. разів сильніший за ціаністий калій та в 375 тисяч разів – за отруту гримучої змії. Смертельна доза для людини становить усього 0,3 мікрограма.

Ботулотоксин спричиняє серйозні ушкодження нервової системи, блокуючи передачу нервових сигналів до м’язів, що спричиняє, серед іншого, дихальну недостатність і як наслідок – смерть. 

В поточному році  в Україні  захворіло ботулізмом  67 осіб,  з них 5 дітей . Помер 1 хворий.

Запорукою успішного лікування ботулізму є вчасне звернення за медичною допомогою та термінове введення протиботулінічної сироватки.  На даний час в Україні відсутнє виробництво сироватки. У лікувальні мережі  доставляється сироватка  виробництва Канади, отримана в якості гуманітарної допомоги.

МОЗ України  повідомило, що в  2024 рік для Чернігівської області виділено  10 доз протиботулінічної сироватки. Враховуючи, що при важкому перебігу хвороби необхідно введення 2 доз сироватки,  такої кількості може бути  недостатньо.  І хоча в екстрених випадках лікувальні заклади  областей взаємодіють  в частині перерозподілу сироватки, але при  високих рівнях захворюваності є ризик  відсутності препарату. Крім того, необхідно враховувати і  можливі проблеми з логістикою, зважаючи на війну в Україні.

Орієнтовна вартість сироватки  – 100 -110 тисяч гривен.  Сума  1 дня лікування   в умовах стаціонару –   2100 грн; при захворюванні  ботулізмом залежно від  ступеню важкості  хворий знаходиться на лікуванні  від 5 днів  до  2 тижнів, тобто вартість лікування  становить  від 110 тисяч 500  до 139 тисяч 400грн.

І це не враховуючи  періоду реабілітації.

Перші випадки  реєструються  в період новорічно-різдв’яних свят – сім’я збирається разом,  батьки частують домашніми смаколиками,   на стіл виставляється домашня консервація.

Продукти що спричинили ботулізм в 2019-2023 роках:

 Риба в’ялена непатрана 92,2 %

 

Консерви домашні 2,6 %

 

 Риба копчена 5,2 %

 

Для Чернігівської області основним продуктом, що призводить до захворювань ботулізмом є в’ялена непатрана риба  виготовлена в  домашніх умовах або придбана в місцях стихійної торгівлі.

Виникнення захворювань  пов’язано зі недотриманням  технології приготування  в’яленої риби  в домашніх умовах ( в т.ч. риби  придбаної  в місцях  стихійної торгівлі).

Ботулізм має ще одну небезпечну особливість :

 якщо інфікований продукт твердофазний ( риба,  консерва м’ясна, копчене м’ясо), то в ньому можлива так звана гніздова інфікованість збудниками ботулізму і утворення токсинів.

Щоб уберегтися від ботулізму необхідно:

– дотримуватись гігієнічних вимог при обробці риби, птиці, тварин (у максимально короткий термін після забою або вилову звільняти від кишківника; не допускати травмування кишківника та забруднення його вмістом м’язової тканини;

– ретельно очищати продукти від забруднення ґрунтом;

– для консервування використовувати свіжі, без ознак псування овочі та фрукти; дотримуватись рекомендованих вимог обробок банок, кришок, режимів теплової обробки консервів;

– в домашніх умовах продукти рослинного походження краще заготовляти про запас шляхом маринування або соління з додаванням достатньої кількості кислоти цукру і солі в негерметично закритому посуді;

–  відмовитися від купівлі домашньої консервації, копченої, солоної риби та м’яса та інших продуктів на стихійних ринках;

– придбавши рибні продукти  в торгівельній мережі , не соромитися  переконатися в їх безпеці (попросити супровідні документи або поцікавитися маркуванням тари, де є інформація про терміни та умови зберігання)

За повідомленням Корюківського міськрайонного відділу ДУ “Чернігівський центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України”

 

 

 

 

 

        

 

ukУкраїнська