Чернігівська область знаходиться на 2 місці по кількості випадків захворюваності на ботулізм серед населення України ( Житомирська область -11 випадків, Чернігівська область-8 випадків).
Ботулізм – це смертельно небезпечне харчове отруєння, яке виникає після вживання продуктів, що містять ботулінічний токсин.
Ботулотоксин зберігається стільки ж, скільки і сам продукт. При цьому відрізнити продукт із вмістом токсину від звичайного доброякісного зазвичай неможливо. Іноді токсиноутворення в консервній банці може проявитися «бомбажем» (здуттям), завдяки газоутворенню при життєдіяльності мікроорганізмів. Але в більшості випадків розпізнати ботулотоксин у продукті ніяк не можна – ні за смаком, ні за запахом, ні за зовнішнім виглядом.
Цей токсин є одним із найсильніших серед усіх відомих біологічних отрут: він у 10 млн. разів сильніший за ціаністий калій та в 375 тисяч разів – за отруту гримучої змії. Смертельна доза для людини становить усього 0,3 мікрограма.
Ботулотоксин спричиняє серйозні ушкодження нервової системи, блокуючи передачу нервових сигналів до м’язів, що спричиняє, серед іншого, дихальну недостатність і як наслідок – смерть.
В поточному році в Україні захворіло ботулізмом 67 осіб, з них 5 дітей . Помер 1 хворий.
Запорукою успішного лікування ботулізму є вчасне звернення за медичною допомогою та термінове введення протиботулінічної сироватки. На даний час в Україні відсутнє виробництво сироватки. У лікувальні мережі доставляється сироватка виробництва Канади, отримана в якості гуманітарної допомоги.
МОЗ України повідомило, що в 2024 рік для Чернігівської області виділено 10 доз протиботулінічної сироватки. Враховуючи, що при важкому перебігу хвороби необхідно введення 2 доз сироватки, такої кількості може бути недостатньо. І хоча в екстрених випадках лікувальні заклади областей взаємодіють в частині перерозподілу сироватки, але при високих рівнях захворюваності є ризик відсутності препарату. Крім того, необхідно враховувати і можливі проблеми з логістикою, зважаючи на війну в Україні.
Орієнтовна вартість сироватки – 100 -110 тисяч гривен. Сума 1 дня лікування в умовах стаціонару – 2100 грн; при захворюванні ботулізмом залежно від ступеню важкості хворий знаходиться на лікуванні від 5 днів до 2 тижнів, тобто вартість лікування становить від 110 тисяч 500 до 139 тисяч 400грн.
І це не враховуючи періоду реабілітації.
Перші випадки реєструються в період новорічно-різдв’яних свят – сім’я збирається разом, батьки частують домашніми смаколиками, на стіл виставляється домашня консервація.
Продукти що спричинили ботулізм в 2019-2023 роках:
Риба в’ялена непатрана | 92,2 %
|
Консерви домашні | 2,6 %
|
Риба копчена | 5,2 %
|
Для Чернігівської області основним продуктом, що призводить до захворювань ботулізмом є в’ялена непатрана риба виготовлена в домашніх умовах або придбана в місцях стихійної торгівлі.
Виникнення захворювань пов’язано зі недотриманням технології приготування в’яленої риби в домашніх умовах ( в т.ч. риби придбаної в місцях стихійної торгівлі).
Ботулізм має ще одну небезпечну особливість :
якщо інфікований продукт твердофазний ( риба, консерва м’ясна, копчене м’ясо), то в ньому можлива так звана гніздова інфікованість збудниками ботулізму і утворення токсинів.
Щоб уберегтися від ботулізму необхідно:
– дотримуватись гігієнічних вимог при обробці риби, птиці, тварин (у максимально короткий термін після забою або вилову звільняти від кишківника; не допускати травмування кишківника та забруднення його вмістом м’язової тканини;
– ретельно очищати продукти від забруднення ґрунтом;
– для консервування використовувати свіжі, без ознак псування овочі та фрукти; дотримуватись рекомендованих вимог обробок банок, кришок, режимів теплової обробки консервів;
– в домашніх умовах продукти рослинного походження краще заготовляти про запас шляхом маринування або соління з додаванням достатньої кількості кислоти цукру і солі в негерметично закритому посуді;
– відмовитися від купівлі домашньої консервації, копченої, солоної риби та м’яса та інших продуктів на стихійних ринках;
– придбавши рибні продукти в торгівельній мережі , не соромитися переконатися в їх безпеці (попросити супровідні документи або поцікавитися маркуванням тари, де є інформація про терміни та умови зберігання)
За повідомленням Корюківського міськрайонного відділу ДУ “Чернігівський центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України”