27 січня – День пам’яті жертв Голокосту

27.01.2022

Вшановують жертв Голокосту 27 січня невипадково. Саме в цей день в 1945 році радянські війська звільнили концентраційний табір Освенцим (Аушвіц) – місце ув’язнення, проведення дослідів над людьми і страти євреїв, поляків, циган та інших жертв.

Голокост – слово, наскрізь просякнуте кров’ю і болем декількох поколінь людей, які колись жили на території України. Знайти сім’ю, якої не торкнулася трагедія, пам’ять про яку навіки запечатана в історії нашої країни, складно.

Антисемітизм (вороже ставлення до євреїв) був однією з основ нацистської ідеології Третього Рейху. Після свого приходу до влади Адольф Гітлер почав фізичне винищення євреїв. Під час Голокосту нацисти знищили близько третини всіх євреїв світу.

На жаль, до наших днів не зберігся повний список жертв Голокосту. Євреїв часто вбивали цілими сім’ями. Нацисти знищували євреїв по всій Європі. Чимало жертв Голокосту налічується в Україні. Найбільшим місцем страти євреїв у нашій країні є Бабин Яр у Києві.

Масовою братською могилою і символом Голокосту в Україні став Бабин Яр. Масові розстріли тут розпочалися відразу після вступу нацистів до Києва. Від 27 вересня відбувалися щоденні масові розстріли євреїв – військовополонених і цивільних громадян. Їх пік припадає на 29 – 30 вересня, тривалість – щонайменше до кінця жовтня 1941 р. За цей час загинуло 33 771 осіб. До кінця вересня 1943 р. Бабин Яр продовжував залишатися місцем регулярних розстрілів і захоронень. Серед постраждалих – комуністи-підпільники, роми, душевнохворі, заручники, моряки Дніпровської флотилії, в’язні гестапо, українські націоналісти. Весною 1942 р. починає діяти Сирецький концтабір. Бабин Яр став останнім місцем і для його численних ув’язнених. Бабин Яр – некрополь для більше ніж 100 000 цивільних громадян та військовополонених.

За інформацією Українського інституту національної пам’яті

ukУкраїнська