Вакцинація проти кору: ситуація в громаді та чому батьки відмовляються від щеплень?

В Україні з 17 липня триває загальнонаціональна кампанія з наздоганяючої вакцинації проти кору для дітей, які пропустили щеплення. З 260 тисяч дітей, які пропустили щеплення згідно із Календарем профілактичних щеплень, вакцинувались лише 65 817 громадян (станом на 26 серпня 2023 року).

На жаль, є батьки, які свідомо відмовляються вакцинувати дітей проти кору. Серед типових причин відмови від щеплення є релігійні переконання, сподівання на “природний імунітет”, побоювання побічних ефектів тощо. Проте вакцинування дітей вакциною КПК є обов’язковим у Календарі профілактичних щеплень та безпечним для здоров’я дитини.

 У нашій країні зберігається ризик спалаху кору, що є серйозним інфекційним захворюванням. Людина, яка перехворіла на кір, з часом зустрічається із серйозними наслідками. Під час останньої епідемії кору в Україні (2017-2019 рр.) захворіли 115 тисяч громадян, 41 людина з яких померла. Особливо гостро постає питання вакцинації дітей напередодні шкільного року, адже інфекція швидко розповсюджується в місцях скупчення людей, малих групах. Наразі вакцинація є єдиним надійним способом, щоб захистити себе та дитину від захворювання. Крім того, для набуття колективного імунітету принаймні 95% осіб мають бути вакцинованими. Епідускладнення, пов’язані з цієї інфекцією, мають циклічний характер і відбуваються в Україні кожні 4-5 років. Враховуючи періодичність кору, фахівці передбачають можливість виникнення  спалаху кору вже в цьому році, коли діти повернуться до навчання в організовані колективи та перебуватимуть в тісному контакті. 

За 7 місяців 2023 року в Україні вже зареєстрували 30 випадків кору, 1 із них в нашій області. Завдяки вчасно проведеним протиепідемічним заходам вдалось не допустити поширення інфекції, локалізувати і ліквідувати осередки захворювання.

Слід пам’ятати, що кір одна з найзаразніших інфекцій у світі, котра передається повітряно-крапельним шляхом. Це значить, що з 10 невакцинованих людей, котрі контактували з хворим, 9 захворіють.

Для того, щоб не допустити спалах кору, Міністерство охорони здоров’я  розгорнуло національну кампанію з вакцинації проти цієї інфекції.

Ця кампанія має дві мети:

1) “довакцинувати” проти кору всіх нещеплених дітей, які з різних причин пропустили планову вакцинацію;

 2) забезпечити те, щоб усі діти вчасно отримували планові щеплення. Згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, перше щеплення від кору дитині роблять в 12 місяців, а в 6 років — ревакцинацію. Ці дві дози забезпечують захист організму від захворювання.

На  території Корюківської та Холминської ОТГ загальна кількість невакцинованих дітей – 53. Кампанія стартувала в липні цього року. Проте, на жаль, спостерігаємо низькі темпи вакцинації. Щеплено лише 9 дітей віком 7-17 років — а це лише 12% від запланованої когорти. З них 42 дитини  не отримало жодного щеплення, 11 – лише першу вакцинацію в 1 рік. У разі виникнення спалаху кору, саме ця категорія дітей є найвищою групою ризику. Тому дуже важливо охопити щепленнями максимальну кількість дітей, щоб мінімізувати прошарок невакцинованих і відтак зменшити ризики поширення хвороби.

Корюківський Центр сімейної медицини  в достатній кількості забезпечений якісною та ефективною вакциною, яка захищає відразу від трьох небезпечних інфекцій – кору, епідемічного паротиту та краснухи. Вакцина безпечна, виробництва США та Бельгії, за час її використання побічних реакцій та ускладнень не зареєстровано. Щеплення можна провести безоплатно в кабінетах щеплень медичного закладу за місцем проживання.

Внутрішньопереміщені українці можуть щепитись самі або ж щепити дітей у державних медичних закладах населених пунктів, у яких вони перебувають. Для щеплення підписувати декларацію з місцевим лікарем не обов’язково.

У межах цієї кампанії, важлива підтримка та співпраця з боку освітян та батьків дітей. Ліків проти кору не існує, лікування направлене лише на усунення симптомів хвороби. Проте, її можна попередити або звести до мінімуму важкість перебігу шляхом вакцинації. В умовах війни вакцинація є питанням національної безпеки, оскільки здоров’я українців – усіх разом і кожного зокрема, є одним із пріоритетів країни.

За  інформацією Корюківського міськрайонного відділу Чернігівського обласного центру Контролю та профілактики хвороб 

 

 

ukУкраїнська