Делегація з Корюківки відвідала німецьке місто-побратим Вальдкірх

Історія відносин між Корюківкою та Вальдкірхом розпочалась з першого візиту у 2021 році Федерального президента Франка-Вальтера Штайнмаєра до нашого міста. Надалі візити та обмін досвідом багато разів переносились через пандемію коронавірусу і повномасштабне вторгнення.

Зустріч Вальтера Штайнмаєра з корюківчанами

Під час другого візиту до Корюківки, Президент Німеччини передав міському голові Ратану Ахмедову контакти міста Вальдкірх, яке хотіло стати побратимом для Корюківки.

Президент Німеччини під час другого візиту

Після цього відбулася відеоконференція двох делегацій, щоб познайомитися один з одним.

Онлайн-знайомство

У вересні цього року делегація з нашого міста вирушила з офіційним візитом до Вальдкірха, щоб дізнатись більше про це місто, розповісти про Корюківку та обговорити майбутню співпрацю.

 

Візит делегації з Корюківки почався зі знайомства з містом Вальдкірх, його історією.

Перша документальна згадка про Вальдкірх датується 926 роком і повідомляє про заснування монастиря Святої Маргарити. Вальдкірх – це невелике баварське містечко на півдні Німеччини, в якому проживає близько 22 тисяч жителів. Воно має багато спільного з нашою Корюківкою, зокрема у місті так само добре розвинута промисловість, а значну частину доходу до бюджету та робочих місць тут забезпечує лісопереробна галузь.

«Затишне місто Вальдкірх зустріло делегацію з Корюківки сонячною, теплою не за сезоном погодою. Як виявилось, такими ж теплими й сонячними є і жителі самого міста – приємні, доброзичливі люди, які щиро вірять в перемогу України й намагаються підтримати нашу країну всіма можливими, доступними ресурсами. Приємно, що з нами зустрівся бургмістр міста Міхаел Шмідер. Він був радий, що делегація з Корюківки нарешті приїхала до Вальдкірха. Також пан Міхаел передавав вітання нашому меру Ратану Ахмедову та бажав швидкої Перемоги Україні », – ділиться спогадами про поїздку секретар міської ради Анастасія Плющ.

Центральна площа міста Вальдкірх

Візит до школи

Основний пріоритет обох міст – це розвиток освіти. Тому корюківчани в першу чергу відвідали місцеву «Гімназію імені брата та сестри Шолл» та музичну школу. Саме під час цього візиту делегація дізналась про особливості навчання та адаптацію українців у німецьких школах.

Секретар міської ради Анастасія Плющ та директор школи Бернд Цікграф

До речі, щоб потрапити на навчання до «Гімназії імені брата та сестри Шолл», треба пройти вступне випробування, а його вдається пройти далеко не всім учням. Сьогодні в цій школі навчаються і діти, які були вимушені тікати від війни в Україні. Керівництво школи повідомило, що минулого навчального року таке випробування проходили й українські діти – вперше за існування гімназії, у школі зробили виключення та збільшили кількість місць, оскільки молоді претенденти з України показали дуже високі результати на вступних випробуваннях.

Цікаво, що кожен випускник даної гімназії може залишити на згадку про себе якийсь декор на стінах закладу.

«Мали чудову можливість бути присутніми на уроці адаптації – це урок для українських дітей з вивчення німецької, але відбувається він абсолютно в формі живого діалогу. Атмосфера в класі невимушена, спілкування з вчителем виглядало як просто вільне спілкування з другом», – поділилася враженням начальниця відділу економіки, транспорту, інвестицій та туризму Оксана Кукуюк. 

Музична школа вразила делегацію своєю продуманою архітектурою та матеріальною базою. Засновницею даного закладу є родина меценатів Ервіна та Гісени Сік. Пані Сік особисто облаштовувала простір даного закладу, продумувала архітектуру будівлі, включаючи товщину стін та заокруглення кутів в кімнатах, для того, щоб діти не заважали один одному вивчати музичне мистецтво.

Також делегація відвідала навчальний центр компанії «Сік», де мали змогу особисто побачити, як навчаються майбутні спеціалісти в галузі комерції та технічної галузі (наприклад, електрики, механіки, програмісти тощо).

У ході даної зустрічі, делегації домовились про можливість співпраці наших освітян з німецькими колегами для обміну досвідом у форматі особистих зустрічей, спілкування юних корюківчан з дітьми з Вальдкірху, а також, при додатковій домовленості, надалі можлива організація візиту наших дітей до Німеччини з метою безпосередньої участі в німецькому освітньому процесі.

Презентація міста Корюківки

Далі була презентація Корюківки. Секретар Корюківської міської ради розповіла німцям історію нашого міста, про початок повномасштабного вторгнення. Вона поділилась спогадами про те, з якими проблемами зіштовхнулись в Корюківці на початку вторгнення, як в окупації відновлювали роботу хлібзаводу та як неозброєні корюківчани зупиняли танки.

Окрім цього, Анастасія Плющ ознайомила присутніх з економікою міста Корюківка та подякувала німецьким колегам за потужний генератор, який вони допомогли нам отримати у січні 2023 року. Адже завдяки цьому обладнанню система тепло- та водопостачання Корюківки працювали, попри серйозні збої в енергетиці, які були викликані російськими обстрілами української інфраструктури.

Генератор від німецьких партнерів

«Всі присутні виразили своє захоплення мужністю українського народу, його силою духу і вірою в перемогу. А також запевнили, що підтримка і допомога для України – одне із пріоритетних завдань країни-партнера Німеччини та міста-побратима Вальдкірха», – поділилась враженнями секретар міської ради.   

Візит до лікарні

Одним із головних візитів став візит до лікарні міста Еммендінгена. У місті Вальдкірх є лише лікарня загального типу. Однак більш спеціалізоване лікування можна отримати у лікарні міста Еммендінгена, розташованій приблизно за 10 км від Вальдкірха.

Делегація ознайомилась із роботою лікарні, дізналась які послуги надаються у ній, відвідали відділення травматології та пологове.

Відвідувачів приємно вразило пологове відділення. Адже воно обладнане не лише для зручності мами й малюка, а й для батька. За словами персоналу лікарні це тому, що «на 90 % пологів присутні татусі».

Загалом система медичної галузі у Німеччині відрізняється від української, як у наданні першої медичної допомоги, так і в доступі до консультацій профільних спеціалістів.

Під час зустрічі делегація отримала ствердну підтримку з боку лікарні і домовились про надання допомоги в обладнанні хірургічному відділенню Корюківській лікарні.  Також обговорили можливість обміну досвідом між лікарями Корюківської центральної районної лікарні та спеціалістами лікарні Еммендінгена.

Велоінфраструктура та містобудування

Працівники відділу планування, будівництва та навколишнього середовища міста Вальдкірх поділилися цінним досвідом розвитку велоінфраструктури міста та захисту клімату. Ця інформація є дуже важливою для Корюківки, оскільки ми також прагнемо розвивати зручну велосипедну інфраструктуру та хочемо створити безпечний дорожній рух для всіх його учасників.

Місто Вальдкірх має амбіційну мету максимально стимулювати своїх жителів використовувати велосипеди як основний засіб пересування. Для досягнення цієї мети деякі підприємства міста, включаючи міську раду, запровадили програми заохочення для своїх працівників, які бажають придбати велосипед. Наприклад, міська рада компенсує працівнику 50% вартості від придбаного велосипеда. Крім того, в місті встановлені обмеження швидкості руху для автомобілів. Вона складає 30 км/год. Також в планах міста побудувати велосипедні автобани, адже такий інфраструктурний об’єкт вже існує в місті Фрайбург і має протяжність 35 км.

Зустріч з переселенцями

Під час свого візиту, делегація мала нагоду відвідати будинок всіх поколінь «Ротес Хаус». Ця установа має на меті об’єднати людей різного віку, стану, а також надає допомогу молоді, яка зійшла з правильного шляху, допомагаючи їм в кризових ситуаціях.

Найбільша кількість відвідувачів «Ротес Хауса» – це переселенці. До речі, одну із кімнат в закладі облаштували українки.

Кімната облаштована українками

У цій кімнаті українки можуть залишити своїх дітей, щоб мати змогу вирішувати організаційні питання, такі як подача документів для працевлаштування або відвідування занять з вивчення німецької мови. У цій кімнаті відсутній постійний вихователь, тому мами доглядають за дітьми по черзі.

Також у цьому закладі за певну плату можна пообідати. Вартість символічна, розрахована на соціально незахищені верстви населення.

Керівництво закладу для урізноманітнення страв роблять дні меню різних країн і по можливості залучають до приготування переселенців з таких країн. На цій кухні вже готували і український борщ та вареники.

Наша делегація мала змогу поспілкуватись з біженцями з України, які були вимушені тікати до Німеччини через війну, розпочату росією. Приблизно дві сотні громадян України знайшли притулок та новий дім у Вальдкірху. Кожен з них не залишився без уваги дружнього для України німецького народу. Переселенцям допомагають вирішувати всі соціальні та юридичні питання, організовують тематичні зустрічі. Місто надає житло біженцям з України. Зараз, до речі, будуються декілька гуртожитків для розміщення переселенців.

Туризм

У Всесвітній день туризму,  делегація ознайомилась з облаштуванням туристично привабливих територій, з організацією експедичних маршрутів та познайомились з відповідальними за даний напрямок спеціалістами міської ради Вальдкірху.

У ході зустрічі делегація дізналась про особливі методи відбору громадської думки з приводу облаштування туристичних локацій, визначення цікавих місць, шляхів їх покращення та залучення біженців до участі у даних заходах.

Також корюківчани мали змогу доторкнутись до історії міста Вальдкірх, відвідали музей «Ельцталмузеум». Пізнали чим місто жило від свого заснування і до сьогодення. Дізнались про всі культурні події, що тут проводяться, про ярмарки та фестивалі. До того ж вони змогли почути звуки органу та годинника з зозулею, які були вперше виготовлені саме в цьому місті.

Вдячність

Багато корисної інформації та вражень залишилось від зустрічі з німецькими друзями та партнерами. Сподіваємось на плідну співпрацю Вальдкірха та Корюківки. Дякуємо всьому німецькому народові за підтримку нашої країни. А також чекаємо на візит друзів із Вальдкірха до нашого міста.

Адже слідувати планам набагато легше з другом, і Вальдкірх є для нас таким другом.

Делегація щиро дякує німецьким друзям за організацію цікавої, змістовної, плідної на домовленості поїздки. Дякуємо Thomas Fischer, Jana Kempf, Jule Rehm, Juliane HelnOlga Wieber та Вікторія Склярова

А також висловлюємо вдячність українсько-німецькому товариству, а саме Сергію Морозенку за можливість спілкування та розуміння інформації. Дякуємо всім щирим людям, які допомагали у комфортному перебуванні корюківчан у Німеччині.

ukУкраїнська