У Корюківці вшанували пам’ять жертв війни

22 червня – пам’ятна дата для України. Щороку в цей день ми вшановуємо світлу пам’ять всіх, хто віддав життя, обороняючи рідну землю, хто загинув від рук окупантів, дітей та жінок, які стали жертвами жорстокості загарбників.

Даниною пам’яті загиблим у роки війни є меморіальні заходи, які проходять по всій Україні. У Корюківці цього дня відбувся мітинг, участь у якому взяли представники влади, трудові колективи підприємств, установ та організацій, громадськість.

Учасники зібрання вкотре згадали буремні події війни, поклали квіти до Меморіалу на честь героїчного опору жителів Корюківки нацистським окупантам, хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих земляків та всіх співвітчизників.

По закінченню мітингу в історичному музеї заслухали факти участі Чернігівщини у воєнних діях, а також згадали про трагічну долю Корюківки 1943 року, коли внаслідок жорстокої каральної акції нацистів було винищено ціле містечко з майже 7000 жителів.

Пам’ять про тих, хто віддав своє життя, захищаючи рідну землю, а також про безневинних жертв війни – вічна.

Довідково (за інформацією Депаратменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА)

Для України Друга світова війна — національна трагедія, під час якої українська нація понесла надзвичайні втрати. Загалом — це 8-10 мільйонів осіб. Матеріальні збитки становили 285 мільярдів тогочасних рублів. Внаслідок бойових дій постраждало понад 700 міст та містечок, 28 тисяч сіл. За кілька місяців бойових дій територія України була повністю завойована. Мільйони людей опинилися в окупації. У зруйнованих війною населених пунктах залишалися матері, дружини з малими дітьми, переважна більшість з яких незабаром ставали вдовами, а діти — сиротами. На них чекали тяжкі випробування повоєнних років.

Чернігівський вимір в українському внеску у Другій світовій війні просто вражає. В області з населенням менше 2 мільйонів жителів тільки у 1941 році було мобілізовано у лави Червоної армії 10% населення — майже 200 тисяч осіб. Після вигнання нацистських окупантів із області у 1943 році — ще 167 тисяч. На фронтах війни загинуло понад 134 тисячі наших земляків.

За час коричневої окупації вбито і замордовано 127 тисяч мешканців Чернігівщини, більш ніж 41 тисячу людей вивезено до Німеччини у трудове рабство. За роки німецько-радянської війни від 1941 року чисельність населення зменшилася на 506 тисяч осіб.

160 уродженців Чернігівщини було удостоєні високого звання Героя Радянського Союзу, тисячі нагороджені орденами і медалями.

Ми пам’ятаємо. Ми сумуємо. Але чи є надія уникнути повторення подібного насильства по відношенню до нас і наших дітей?

Саме сьогодні, потерпаючи від кривавої військової агресії на сході країни, ми особливо гостро усвідомлюємо ціну свободи, миру та безпеки. Кращі сини і доньки українського народу знову зі зброєю в руках захищають наші кордони, нашу свободу, наш власний демократичний вибір.

КатегоріїNews
en_GBEnglish (UK)