Завершився другий рік успішного партнерства Програми DOBRE та Корюківської міської ради

03.02.2023


#USAID_DOBRE
#Корюківська_ТГ

За два роки успішної співпраці Програми ДОБРЕ та Корюківської міської ради був виконаний потужний обсяг роботи, направлений на розвиток Корюківської громади. За підтримки досвідчених експертів в Корюківській громаді провели ряд досліджень громадської думки населення громади, сформували загальну стратегію розвитку громади на 2021 – 2029 роки, сформували план розвитку медицини в громаді на 2022 – 2025 роки та план місцевого економічного розвитку на 2022 – 2025 роки. Весь колектив міської ради, включаючи депутатів, старост та працівників виконавчого апарату проходив навчання з розвитку професійних компетенцій, працював над впровадженням сучасних методів роботи та розвивав нові шляхи комунікації з населенням.

Співпраця Програми ДОБРЕ та Корюківської міської ради була направлена на розвиток наступних ключових напрямків:

  1. Розвиток стратегічного планування в громаді.
    Протягом 2021 року у межах стратегічного планування в громаді була створена робоча група, яка за підтримки експертів зі стратегічного планування Фундації Розвитку Місцевої Демократії ФРДЛ (Республіка Польща) розробила комплексну стратегію розвитку Корюківської громади на 2021 – 2029 роки. Робоча група провела ряд зустрічей, на яких обговорили результати опитування, яке проводилось в рамках стратегічного планування, здійснили оцінку поточного на той момент стану справ та спланували подальший вектор розвитку громади на найближчі роки. Деякі напрямки стратегії продовжують реалізовуватись попри воєнний стан.
  2. Розвиток муніципальних послуг у громаді.
    У межах роботи компонента з вдосконалення муніципальних послуг, використовуючи інструментарій Програми ДОБРЕ, у громаді провели громадське опитування з метою дослідження думки жителів громади щодо рівня їх задоволеності якістю муніципальних послуг. Участь в опитуванні взяли 388 респондентів. Представники всіх населених пунктів громади розглянули результати опитування. Врахувавши, що в громаді медичні заклади первинного та вторинного рівня є у комунальній власності, вирішили, що розвитку медичних послуг потрібно дати пріоритет. У громаді сформували робочу групу з розвитку медичних послуг, яка за підтримки експерта Програми ДОБРЕ Віталія Жеганського розробила план розвитку медичної сфери в громаді на 2022 – 2025 роки. Для впровадження цього плану реалізували спільний проєкт Програми ДОБРЕ, Корюківської міської ради та Корюківської центральної районної лікарні з облаштування ендоскопічного кабінету. Корюківська лікарня підготувала приміщення та провела в ньому необхідний ремонт, Програма ДОБРЕ придбала новий сучасний ендоскоп (1 643 тисячі гривень), а за кошти міського бюджету закупили новий колоноскоп (1 471 тисяча гривень). Завдяки реалізації цього проєкту 600 пацієнтів щороку мають доступ до якісних послуг з ендоскопії. Крім того, згідно з планом розвитку медичної сфери громади у 2022 році реалізували ряд важливих проєктів, зокрема щодо наближення медичної послуги у сільській місцевості, а також забезпеченні лікарні медичними кадрами.
  3. Місцевий економічний розвиток громади.
    За допомогою експертів Програми ДОБРЕ з місцевого економічного розвитку Віталія Юрківа, Нелі Малько та Марії Порчук, розробили економічний профіль громади та Програму місцевого економічного розвитку на 2022 – 2025 роки. Задля реалізації Програми місцевого економічного розвитку реалізували спільний проєкт Програми ДОБРЕ та Корюківської міської ради з облаштування недільного ринку в місті Корюківка. Програма ДОБРЕ придбала сім торговельних кіосків на суму 364 тисячі гривень. Зі свого боку Корюківська міська рада виділила 159 тисяч гривень на закупівлю та встановлення камери відеоспостереження, біотуалету для осіб з інвалідністю та додаткові два торговельні кіоски.
  4.  Розвиток прозорого формування та використання бюджету громади.
    Експерти Програми ДОБРЕ з бюджетного процесу здійснили оцінку бюджетної прозорості громади, яка була оцінена на середньому рівні 49,25%, та надали практичні рекомендації по покращенню. Для подальшого розвитку прозорості місцевого бюджету Корюківська міська рада разом з Громадським Партнерством “За прозорі місцеві бюджети” розробили буклет, в якому в доступній формі презентований бюджет громади, та вперше провели збір пропозицій місцевого населення до бюджету громади на 2022 рік. Він виявився вдалим. Вдалося зібрати 731 пропозицію до бюджету громади, більшість з яких було повністю або частково враховано.
  5.  Розвиток гендерної рівності в громаді.
    Протягом 2021 року Корюківська міська рада за підтримки експертки Програми ДОБРЕ з гендерних питань Наталії Дмитрук, сформувала комплексну програму забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у громаді на 2022 – 2025 роки. Український жіночий фонд в партнерстві з Національним Демократичним Інститутом Міжнародних Відносин організував двадцять першу “Академію Жіночого Лідерства”, яку завершили десять активних представниць громади. Український жіночий фонд надав два гранти на реалізацію двох проєктів у громаді. За першим проєктом, вартістю у 35 тисяч гривень, провели музейний табір “Ті, що змінюють світ”, який через навчання, дослідження та волонтерство сприяє формування нового покоління лідерок. За другим проєктом, вартістю 47 тисяч гривень, організували санітарну кімнату для мам з маленькими дітьми в ЦНАПі міста Корюківки.
  6.  Розвиток молодіжного руху в громаді.
    Для забезпечення розвитку молодіжного руху в громаді, Корюківська міська рада за підтримки “Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень” у партнерстві з громадським об’єднанням “Спілка ініціатив Чернігівщини” сформували програму підтримки молодіжної політики в Корюківській міській територіальній громаді на 2022-2025 роки. За фінансової підтримки Програми ДОБРЕ реалізували Молодіжний Проєкт по облаштуванню зони відпочинку на березі міста Корюківки для дозвілля молоді. Відповідно до проєкту на березі річки встановили альтанку, дерев’яні зонти та шезлонги під ними, лавки, освітлення волейбольного майданчика. Загальна вартість проєкту склала 305 тисяч гривень, 46 тисяч гривень з яких – внесок з міського бюджету.
    Також у громаді реалізували проєкт “Фотошкола “Корюківська громада в об’єктиві молоді”, який був направлений на підвищення обізнаності молоді про інструменти, якими вони можуть звертати увагу громади та влади на суспільно важливі питання, а також залученість молоді до прийняття рішень на місцевому рівні. Проєкт реалізували Молодіжний Центр “КУБ” та ГО “Альтернатива” за кошти гранту від громадського об’єднання “Спілка ініціатив Чернігівщини” у розмірі 94 тисячі гривень.
    У 2021 році в громаді запрацював шкільний бюджет участі для учнів 5 – 11 класів, який був втілений в життя спільними зусиллями Корюківської молодіжної ради, Молодіжного центру “КУБ”, “Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень” та громадського об’єднання «Спілка ініціатив Чернігівщини». Проєкти, що перемогли під час голосування у школах наразі успішно втілені в життя.
  7.  Залучення громадськості до розвитку громади.
    Протягом 2021 року Корюківська міська рада спільно з громадським об’єднанням “Спілка ініціатив Чернігівщини” працювала над залученням громадян до прийняття рішень в громаді та розвитком інструментів участі громадськості. Розробили та прийняли положення про громадські слухання та місцеві ініціативи, провели ряд семінарів та навчань для населення з питань залученості до прийняття рішень органами місцевого самоврядування, ряд тренінгів та зустрічей для громадських об’єднань, направлених на розвиток їх здатності згуртовувати жителів та представляти їхні інтереси.
  8.  Програма менторства.
    Завдяки допомозі Програми ДОБРЕ вдалося встановити дружні зв’язки між Корюківською громадою та Баштанською міською територіальною громадою Миколаївської області. Баштанська громада – партнер Програми ДОБРЕ з 2016 року та є громадою-ментором для Корюківської громади в рамках участі в Програмі ДОБРЕ. У серпні 2021 року представники Баштанської громади відвідали Корюківську, познайомилися з громадою, обговорили напрямки співпраці та обмінялися досвідом. У вересні 2021 року зі зворотнім візитом представники Корюківської громади відвідали Баштанську, де також ознайомилися з громадою та дізналися про проєкти, що реалізовані в Баштанській громаді в рамках співпраці громади та Програми ДОБРЕ.
  9.  Оцінки спроможності місцевого самоврядування.
    Спеціалісти Програми ДОБРЕ використовуючи знання та досвід реформ децентралізації в країнах Європи сформували образ взірцевої громади та розробили систему самооцінки для муніципалітетів. Використовуючи цю систему органи місцевого самоврядування можуть порівняти себе з взірцевою громадою. Завдяки даній самооцінці органи місцевого самоврядування мають можливість виявити свої сильні й слабкі місця та спланувати подальші дії для свого розвитку. Дане порівняння з взірцевою громадою здійснюється шляхом вимірювання індексу спроможності місцевого самоврядування для громади. У лютому 2021 року, коли співпраця лише почалася, Корюківська громада отримала лише 31 бал. Але вже через рік, у лютому 2022 року Корюківська громада значно покращила свої позиції та отримала 57 балів. У грудні 2022 року наша громада отримала відзнаку за високі досягнення у розвитку спроможності громади за результатами оцінки індексу спроможності місцевого самоврядування.

У грудні 2022 року співпраця між Програмою ДОБРЕ та Корюківською міською радою була офіційно продовжена на 2023 – 2025 роки. Корюківська міська рада щиро вдячна нашому надійному партнеру за допомогу в нашому прагненні до розвитку, і за підтримку в умовах війни. Окрема подяка нашому куратору – старшому програмному офіцеру чернігівського офісу Програма DOBRE – Сафроновій Наталії, за всі реалізовані проєкти, навчання та допомогу.
Дякуємо!

ukУкраїнська