У Корюківці відкрилась виставка традиційного святкового одягу корюківчанок початку XX століття

Презентація виставки відбулась сьогодні в історичному музеї. На захід зібрались поціновувачі історії та культури рідного краю, місцеві майстрині-вишивальниці, художники, були присутні і працівники міської ради.

Молодший науковий співробітник музею Катерина Онищук ознайомила присутніх з експонатами виставки – святковим традиційним одягом та вишитими речами корюківчанок, які були поширені в нашому краї в кінці XIX – на початку XX століття.

Про поліську вишивку відомо чимало.

Вже більше двох століть цей спосіб оздоблення одягу не втрачає популярності. Останнім часом українці все більше ідентифікують себе з самостійною, незалежною нацією, що має свою особливу історію та культуру, тому і вишиваний одяг стає все більш поширеним.

Працівниця музею акцентувала увагу на особливостях вишиванок саме Чернігівського краю. А вирізняли їх серед одягу інших територій – стриманість у гамі кольорів, вибір технік, серед яких переважали: «настилування», «вирізування», «виколювання», «набирування». Та найбільш розповсюдженою з кінця XIX століття стала техніка вишивки «хрестом».

Відомо, що вишивані речі мали своє особливе значення. Мотиви вишивки завжди ретельно підбирались, а зображення, особливо на рушниках, обов’язково щось символізувало.

Корюківчани наочно ознайомились з особливостями вбрань корюківчанок, оглянули вишивані рушники. Присутні на заході рукодільниці були вдячні працівникам музею за можливість запозичити нові прийоми та техніки для своїх робіт, а організатори виставки висловили сподівання у поповненні музейного фонду старовинними речами земляків.

Неодноразово на презентації звучали заклики зберігати свою багату та різноманітну культурну спадщину, шанувати власну історію, цінувати надбання предків.

КатегоріїNews
en_GBEnglish (UK)