Державна цифрова телемережа МХ-7: що відомо?

На Чернігівщині віднедавна почалося тестове мовлення державної цифрової телемережі МХ-7. Нині в області у такому форматі транслюється 9 телеканалів, у тому числі — загальнонаціональних мовників.

Поки що мовлення здійснюється з наявних в області передавачів. Одночасно тривають роботи зі встановлення додаткових телекомунікаційних веж, щоб  забезпечити повне покриття області — передусім прикордоння — сигналом УКРАЇНСЬКОГО цифрового телебачення.

Для кого потрібна телемережа МХ-7?

Перш за все, для тих, хто хоче користуватися цифровим наземним ТБ, але зараз має проблеми з прийомом сигналу наявної мережі.

Щоб прийняти сигнал нової телемережі, потрібні:

  • власне телевізор;
  • тюнер DVB-T2 (вбудовані у більшість сучасних телеприймачів; для телевізора старої моделі може знадобитися окремий тюнер-приставка);
  • телеантена (зовнішня чи внутрішня).

Якщо ви зараз користуєтеся цифровим ефірним телебаченням, але сигнал слабкий та/чи часто пропадає — спробуйте підключитися до телемережі МХ-7. 

Для цього просто запустіть режим автопошуку каналів у меню тюнера (якщо він окремий) чи телевізора. Як саме це зробити — вказано в інструкції до вашої моделі обладнання.

Якщо все вийде, у вас на телевізорі додатково з’являться канали мережі МХ-7. Оскільки мережа працює у тестовому режимі, їхній перелік та кількість з часом можуть змінюватися. Остаточно канали будуть визначені та зафіксовані після фінального введення телемережі в експлуатацію.

Найкраще для прийому телесигналу МХ-7 підійде антена метрового діапазону. Метрового діапазону — це, наприклад, старі антени для прийому аналогового ТБ, які багато в кого збереглися.

Також підходять вседіапазонні антени, які багато хто використовував для прийому цифрового ТБ раніше. Наприклад, так звані «польські», дуже поширені у домогосподарствах.

На практиці, на невеликій відстані від передавача, сигнал можна прийняти і на дециметрові антени, а також на примітивні штирьові.

(За повідомленням Чернігівської ОВА)

 

ukУкраїнська