21 листопада в Україні відзначають День Гідності та Свободи

День Гідності та Свободи — знакове державне свято, встановлене на честь початку двох революцій: 2004-го та 2013 років. Цей день — символ творення новітньої історії держави, пам’ятна дата, що вшановує мужність та патріотизм українців, які відстояли свої споконвічні цінності: свободу, демократію та європейськість.

Рівно 10 років тому українці показали, що Гідність і Свобода для нас найбільша цінність. 10-тий рік поспіль українці доводять, що це не просто слова, а ідеали, за які потрібно боротись.
21 листопада о 9 годині ранку наше місто на хвилину зупинилось, щоб вшанувати тих, хто виборював нам Свободу.
Вічна пам’ять та слава українським Героям!

Історія свята

21 листопада 2013 року розпочались перші протестні акції української громадськості у відповідь на рішення тодішньої влади щодо припинення курсу на євроінтеграцію та скасування процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Причиною такого рішення назвали нібито невраховані наслідки від санкцій з боку Росії.

Для українського суспільства стало очевидним, що країна стрімко рухається до цілковитого авторитаризму з його зневагою до засадничих прав людини, тотальною корупцією, свавіллям правоохоронних органів, репресіями та терором. Саме це й змусило українців вийти спочатку на вулиці Києва, а потім й інших міст України.

Ввечері 21 листопада 2013 року розпочалися перші акції протестів. Спочатку українці організувалися на протест у Києві завдяки соціальним мережам, а згодом небайдужі вийшли на Євромайдани у Львові, Донецьку, Харкові, Ужгороді, Луцьку та інших містах.

З другої половини 22 листопада кількість протестувальників почала зростати і вже до 24 листопада на Майдані зібралося близько ста тисяч людей.

У ніч з 29 на 30 листопада силовики розігнали активістів, які зібралися на Майдані Незалежності. Застосування сили до мітингувальників спричинило ще більшу хвилю протестів – з проєвропейських вони перетворилися на антиурядові.

Після кількох місяців мітингів і жорстоких дій у центрі Києва з понад сотнею вбитих та понад 2 тисячами поранених, у ніч на 22 лютого 2014 року тодішній президент Янукович втік з України. Того ж дня Верховна Рада підтримала постанову про усунення Януковича з посади президента. А після цього розпочалася військова агресія Росії, яка супроводжувалася анексією Криму та окупацією окремих територій Донецької й Луганської областей.

(інформація Еспресо TV, фото з відкритих джерел)
ukУкраїнська